Praktische informatie

bruxo

Wil je je hond opnieuw laten eten als een echte prooi-eter zonder zelf aan de slag te gaan met karkassen, zaag en kapbijl, dan biedt het assortiment kvv van bruxo je de oplossing.


Hoe begin je er aan?


Om je viervoeter volledig te laten overschakelen op kvv zijn er een twee opties:

je kiest voor een geleidelijke overgang en geeft je hond gedurende enkele dagen ’s ochtends brokken en ’s avonds kvv (of omgekeerd). Na een aantal dagen stap je volledig over op kvv.

je schakelt van de ene op de andere dag over (als je hond geen gevoelige maag en/of darmen heeft).


Hoe bewaren en opdienen?


Er zijn wat basisregels die je in acht moet nemen. Je bent immers met rauw voedsel bezig:

kvv bewaar je in je diepvriezer bij minstens -18°.

je haalt je worst voldoende op voorhand uit en laat hem altijd ontdooien in de koelkast. We raden je aan dit in een plastic doos of glazen kom met deksel te doen. Bij het ontdooien komt er soms wat bloed, sap of een geurtje vrij. Het vrijgekomen vocht kan je gewoon over de kvv doen voor je het aan je hond geeft.

eens ontdooid blijft de kvv nog 48u houdbaar in de koelkast.

was altijd je handen nadat je je hond kvv hebt gegeven.

geef je hond altijd eten in een propere kom.

heeft je hond een keer geen honger? Neem zijn kom weg, zet het in de koelkast en geef het bij de volgende maaltijd opnieuw.

maak je aanrecht (of eender welk oppervlak je gebruikt voor je hond zijn maaltijd)  proper nadat je kvv gegeven hebt.


Hoeveel mag je geven?


Niet elke hond moet je evenveel eten geven. Ras, leeftijd en karakter spelen allemaal een rol. Graag geven we toch wat richtlijnen mee:

een volwassen hond geef je 20 tot 30g vlees per kg lichaamsgewicht per dag. Begin met 20g, blijkt je hond te vermageren kan je altijd vermeerderen naar 25g of 30g.

is je hond niet echt actief, misschien al gesterilseerd of gecastreerd of gewoon wat ouder? Dan is 15 tot 17g per kg lichaamsgewicht meestal voldoende.

pups hebben wat meer nodig:

- tot 4 maanden: 50g/kg.

- van 4 tot 7 maanden: 40g/kg.

- van 7 tot 10 maanden: 30g/kg.

- vanaf 10 maanden geef je je hond 20-30g kvv per kg.


Let wel: dit zijn allemaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Belangrijk is dat je zelf goed in het oog houdt of je hond niet te dik of te mager wordt en je wat minder of meer kvv moet geven.


Pas op met (belonings-)snoepjes en/of kauwbenen. Ga je met je hond naar de hondenschool en beloon je met snoepjes, geef die dag iets minder eten.


Moet je hond op dieet, gebruik dan bij het berekenen van de hoeveelheid kvv zijn of haar streefgewicht. Reken 15g per kilo, dat is de hoeveelheid kvv die hij mag eten eventueel aangevuld met wat groenten.


Een extra tip: geef een wortel om op te kauwen in de plaats van een kauwsnack. De wortel wordt niet verteerd maar je hond heeft wel wat kauwplezier gehad.


Groenten?


Eigenlijk geldt dit voor alle honden maar zeker voor honden die moeten afvallen: naast een portie kvv of brokken mag je altijd wat extra groenten geven.


De maaltijd mag je aanvullen met 10-15% van de berekende dagelijkse hoeveelheid voer. In de praktijk: je hond weegt 10kg. Je geeft 200g kvv per dag en voegt daar 20 tot 30g groenten bij.

Je kan de groenten rauw pureren met een blender of staafmixer of kort koken of stomen. Doe je dit niet krijgt je hond de groenten niet verteerd en kan hij er ook geen voedingsstoffen uithalen.


Bovengrondse groenten (bv. spinazie) zijn eerder calorie-arm, ondergrondse groenten (bv. wortel) eerder calorie-rijk.


Opgepast: geef nooit ajuin, prei, tomaat, rabarber, paddenstoelen, rauwe aardappel of rauwe peulvruchten (bv boontjes) aan je viervoeter. Aardappel en peulvruchten kunnen wel met mate als ze gekookt zijn (en afgekoeld). Twijfel je of je iets mag geven, geef het dan beter niet en informeer je. Je speelt het beter veilig.


Vind je dit allemaal te omslachtig: we hebben kant-en-klare groenten-en-fruitmixen in ons assortiment. Tik in de zoekfunctie van onze webshop ‘groenten’ en je krijgt ze op een rijtje.


Ei?


Een ei hoort erbij! Eieren zitten boordevol voedingsstoffen. Je geeft het best rauw inclusief de schaal. Breek het ei over de kvv (of brok) of geef het in zijn geheel.


Geef je het hele ei, doe dit dan wel buiten. Sommige honden spelen er eerst nog wat mee tot het breekt en slurpen het eiwit en -geel dan op. 

Eten ze de schaal niet op, kan je ze weggooien of fijn maken en onder hun kvv (of brok) mengen.bruxo

vers vlees voor je hond


Inge Petré

info@bruxo.be

0475 700 701


Zavelstraat 19

3400 Neerwinden (Landen)


Openingsuren:

dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag

van 14u tot 19u

zaterdag van 9u30 tot 12u


Of contacteer ons voor een afspraak.


Gesloten op zondag, maandag en feestdagen.


We leveren aan huis! Je kan in de winkel met bancontact betalen.


VOF bruxo

btw 0760.832.465

IBAN BE09 0689 3991 3657